E.C.A.
COPA
200x200 piksel Reklam Alanı

LEED Gold Sertifikalı Worldwide Business Center

LEED Gold Sertifikalı Worldwide Business Center

6 Mart 2018 | PROJE
47. Sayı (Ocak-Åžubat 2018)
3.136 kez okundu

MYC Ä°nÅŸaat tarafından modern çalışma hayatının ihtiyaçlarına cevap vermek için kurgulanan Worldwide Business Center çevreci yaklaşımı, estetiÄŸi ve son teknoloji sistemleriyle dikkat çekiyor. Ä°stanbul’un iÅŸ ve finans merkezi AtaÅŸehir’de 19 katlı A Plus bir plaza olan bina, gün ışığından maksimum fayda saÄŸlıyor, suyu ve enerjiyi verimli kullanıyor. Akıllı iklimlendirme, yangın algılama ve ihbar sistemleri, bilgi güvenlik sistemleri bulunan bina, fiberoptik altyapı, acil anons, enerji, aydınlatma ve bina otomasyon sistemleri gibi pek çok teknolojik ekipmanla donatılmış.

BÄ°NANIN SÜRDÜRÜLEBÄ°LÄ°R ÖZELLÄ°KLERÄ°

Enerji ve Atmosfer
Projede ozon tabakasını incelten ve küresel ısınmayı tetikleyen CFC içermeyen soÄŸutuculara sahip HVAC sistemler kullanılmış. Isıtma ihtiyacı yoÄŸuÅŸmalı kazanlar, soÄŸutma ihtiyacı ise chiller ve yüksek verimli VRF sistemleriyle karşılanmış. Enerji verimliliÄŸi çalışmaları sonucunda yüzde 19 enerji ve maliyet tasarrufu elde edilmiÅŸ.

Ä°ç Hava Kalitesi
Yapıştırıcılar, boyalar ve kaplamalarda VOC emisyonu düÅŸük malzemeler tercih edilmiÅŸ. Projenin inÅŸaat süresince Ä°ç Mekan Hava Kalitesi Yönetim Planı uygulanmış. Havalandırma sisteminde ASHRAE 62.1-2007 standardına göre minimum havalandırma deÄŸerleri belirlenerek yüzde 30 artırılmış hava debileriyle tasarım yapılmış. Ä°ç mekan hava kalitesi gözönünde bulundurularak havalandırma sistemlerinde F7 tip filtre kullanılmış. Mahal sıcaklıkları tasarımı ASHRAE 55-2004 standardına göre yapılmış.

Sürdürülebilir Araziler ve Ä°ç Mekan Konforu
Proje hiçbir tarım alanı, korunması gereken özel alan sınırı ya da herhangi bir su kütlesine zarar verecek bir yakınlıkta bulunmuyor. Aksine, yapılaÅŸma yoÄŸunluÄŸu yüksek bir bölgede yer alıyor; bu sebeple sürdürülebilirlik açısından avantajlara sahip. Projenin konumu itibariyle temel servislere ve toplu taşıma olanaklarına yakınlığı sayesinde kullanıcılar yürüyerek bu hizmetlere ulaÅŸabiliyorlar. Bu sayede ulaşımda araç kullanımından kaynaklı karbon emisyonlarının düÅŸürülmesi hedeflenmiÅŸ.

Araç kullanımından kaynaklı emisyonu ve trafik yükünü düÅŸürmek amacıyla yapılan bir diÄŸer uygulama ise kullanıcı sayısının yüzde 5’i kadar bisiklet park yeri tasarlamak olmuÅŸ. Ayrıca bisiklet kullanıcıları için duÅŸ ve soyunma kabinleri oluÅŸturulmuÅŸ ve kullanım konforları artırılmış. Bu sayede bina kullanıcıları bisiklet kullanımına teÅŸvik edilmiÅŸ. 30 adet bisiklet park alanı ve 4 adet duÅŸ/soyunma alanı düzenlemeleri yapılmış.

DüÅŸük emisyonlu araçlar için 10 adet özel araç park imkanı saÄŸlanmış; bu park yerleri giriÅŸlere yakın ÅŸekilde konumlandırılarak, kullanıcıları teÅŸvik etme amacı güdülmüÅŸ. Böylece kullanıcıların çevreye duyarlı yenilikçi teknolojilere yönelmesi ve karbon emisyonunun azaltılması hedeflenmiÅŸ. Buna paralel olarak yüksek araç yoÄŸunluÄŸu ihtimalinin önüne geçmek için yönetmelikleri aÅŸmayacak seviyede otopark sayısı belirlenmiÅŸ.

Projede otopark çözümleri yeraltında saÄŸlanmış; zeminde yalnızca 5 araçlık bir otopark alanı ayrılmış. Geri kalan bölümde zeminde ve kat bahçelerinde yeÅŸil alana yer verilerek ısı etkisinin azaltılması hedeflenmiÅŸ. Ayrıca ısı etkisini azaltmanın bir diÄŸer yöntemi olarak çatıda açık renkli materyal kullanılmış.

Proje içerisinde sigara dumanının geçiÅŸ kontrolü saÄŸlanmış. Bu sebeple binaların açıklıklarına ve hava emiÅŸ menfezlerine 7.5 metre mesafede sigara içilmesi yasaklanmış. Ayrıca bu 7.5 metrelik alan içerisinde, belirlenen alanlarda ve bina içerisinde sigara içilmesinin yasak olduÄŸunu belirten tabelalar asılması kararlaÅŸtırılmış. Ä°ç mekan hava kirlilik kontrolünün saÄŸlanması için de bina giriÅŸlerinde en az 3 metre uzunluÄŸunda kalıcı paspaslar konulmuÅŸ.

Su VerimliliÄŸi
Ä°ç mekanlarda su tasarrufunu saÄŸlamak amacıyla düÅŸük debili vitrifiye armatürler ve düÅŸük hacimli rezervuarlar tercih edilmiÅŸ. Bu ÅŸekilde yüzde 46 su tasarrufu saÄŸlanmış.

Peyzaj alanlarında su gereksinimi düÅŸük olan bitkiler kullanılmış ve seyrek yoÄŸunlukta ekim yapılmış. Bunun yanı sıra yaÄŸmur deposunda biriktirilen su ile sulamayı karşılayarak ÅŸebeke suyundan yüzde 100 tasarruf saÄŸlanmış.

Malzeme ve Kaynaklar
Bina içerisinde atık malzemelerin geri dönüÅŸümünün saÄŸlanabilmesi için kağıt, karton, cam, plastik ve metal malzemeler için ayrı olarak bölmelendirilmiÅŸ atık kutuları, kullanım ile ulaşımın en rahat ve kolay olduÄŸu alanlar tespit edilerek buralara yerleÅŸtirilmiÅŸ. Bu atıkların geri dönüÅŸüm merkezlerine gidiÅŸ süreci için de atık yönetim planı oluÅŸturulmuÅŸ.

Ayrıca inÅŸaat sırasında kirliliÄŸi önlemek, bölgeden geçen su kaynaklarının ya da hatlarının korunmasını saÄŸlamak, erozyonu önlemek amacıyla önlemlerin alındığı bir plan yapılmış ve bu plana dayalı olarak inÅŸaat aÅŸamasında ilerlenmiÅŸ. Ä°nÅŸaat sırasında çıkan malzemelerin ayrıştırılması ve geri dönüÅŸüm amacıyla kullanılması da bu plan dahilinde yürütülmüÅŸ. Ä°nÅŸaat materyalleri yüzde 20 oranında bölge içerisinden karşılanmış. Bu da ulaşım kaynaklı emisyona etki açısından önem arz ediyor.

MYC Partners Yönetim Kurulu Üyesi Muratcan AkdoÄŸan: “En Önemli Kriterimiz, Operasyonel Maliyetlerin DüÅŸük Olmasıydı”

YEŞİL BÄ°NA: MYC Ä°nÅŸaat hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz?

MURATCAN AKDOÄžAN: MYC Ä°nÅŸaat, MYC Partners’ın saÄŸlık, turizm, ofis ve lüks konut segmentlerindeki projelerde imzasını taşıyan bir gayrimenkul geliÅŸtirme&inÅŸaat firması. Kendi arsalarımıza kendi projelerimizi geliÅŸtiriyoruz. Sürekli proje geliÅŸtirme ihtiyacı da duymuyoruz, çünkü kredili büyüyen bir firma deÄŸiliz. Güçlü finansal yapımızla öz kaynaklarımızı kullanarak hayata geçirdiÄŸimiz projelerde MYC Ä°nÅŸaat ulusal ve uluslararası çaptaki ödülleri ile özgün ve estetik çizgileri modern, fonksiyonel ve sürdürülebilir projelerde hayata geçiriyor. MYC Partners’ın gayrimenkul geliÅŸtirme ve inÅŸaat kolu olarak her projesinde ön planda tuttuÄŸu sürdürülebilirlik prensibiyle çevreye saygılı, estetik ve fonksiyonu biraraya getiren modern çizgileriyle öne çıkan MYC Ä°nÅŸaat, kurulduÄŸu 2011 yılından bu yana saÄŸlık, ticari bina, turizm ve lüks konut segmentlerinde ödüllü projeleri baÅŸarıyla tamamladı. Ä°nandığımız ve gerçekten prestijli projeleri gerçekleÅŸtiriyoruz. Ä°ÅŸin ticari boyutundan çok stile önem veriyoruz. LUX Resort&Residences projemizde küresel çapta en prestijli ödüllerden A’Design Awards’ta A’Design Silver ödülünü aldık. Worldwide Business Center’da da Sign Of The City 2016 finallerinde hak ettiÄŸimiz niÅŸana kavuÅŸtuk. 

YEŞİL BÄ°NA: Bina hakkında bilgi alabilir miyiz? Ve neden LEED sertifikası alma ihtiyacı duydunuz?

MURATCAN AKDOÄžAN: Projeyi geçtiÄŸimiz mart ayında tamamladık. Aslında bu plazayı kendimiz için tasarladık. 30 bin metrekare kapalı alana sahip ofis ve perakende alanları olan bir plaza. Bunun 21 bin metrekaresi kiralanabilir alan. Yaklaşık 16 bin metrekaresi ofis, 5 bin metrekaresi de perakende alanı olarak kiralanacak. Binayı, kendi ÅŸirketlerimizin genel merkezi olarak da kullanıyoruz. Geri kalan alanları seçkin firmalara kiraya vermeyi düÅŸünüyoruz. Dolayısıyla bizim için en önemli kriter, operasyonel maliyetlerin düÅŸük olmasıydı. LEED standartlarını da bu yüzden uyguladık. Bu tarz bir bakış açısı operasyonel olarak baktığınız zaman uzun vadede çok ciddi avantajlar saÄŸlıyor. Aslında tüm inÅŸaat geliÅŸtirme firmalarının buna önem vermesi gerekiyor ama genelde firmalar yap-sat modelini uyguladıklarından binaların operasyonel maliyetlerini çok da gözönünde bulundurmuyorlar. Aslında LEED Gold olmasa bile tüm binalar verimlilik ve sürdürülebilirlikle ilgili temel özelliklere sahip olmalılar.

YEŞİL BÄ°NA: WBC Plaza LEED Gold sertifikasını binanın hangi özelliklerinden dolayı aldı?

MURATCAN AKDOÄžAN: BildiÄŸiniz gibi LEED Gold sertifikası çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliÄŸin saÄŸlanması için oluÅŸturulmuÅŸ belirli kriterlere göre binaların tasarlanması ve inÅŸa edilmesiyle alınıyor. WBC Plaza’nın da LEED Gold sertifikası almasındaki en önemli iki özelliÄŸi yüksek su ve enerji tasarrufu saÄŸlaması. Ä°ç mekanlarda düÅŸük debili vitrifiye armatürler ve düÅŸük hacimli rezervuarlar kullanılarak yüzde 46, dış mekandaysa düÅŸük su ihtiyacı olan bitkiler kullanılarak ve sulamada yaÄŸmur suyu kullanımıyla yüzde 100 su verimliliÄŸi saÄŸlanıyor. Enerji verimliliÄŸi çalışmalarının sonucunda da enerji tüketiminde yüzde 29,5, enerji maliyetlerinde de yüzde 19,1 tasarruf elde ediliyor. Bunun yanında çevresel sürdürülebilirliÄŸe katkı saÄŸlayacak yer seçimi, binada kullanılan malzemeler, atık yönetimi, iç hava kalitesinin saÄŸlanması LEED Gold sertifikasının alınmasında önem arz eden konulardan. Aydınlatma sistemlerinde kullanılan LED armatürler ve KNX On/Off otomasyon sistemi ile yüzde 20 enerji tasarrufu elde ediliyor. Bina cephesinin genelini oluÅŸturan Solar Low-e camlar ve yoÄŸuÅŸmalı kazanlarla birlikte ısıtma sistemlerinde yüzde 65’e yakın enerji tasarrufu saÄŸlanıyor. WBC Plaza, araç kullanımından kaynaklı emisyonu ve trafik yükünü düÅŸürmek amacıyla toplu taşıma kullanımını teÅŸvik eden, doÄŸal kaynaklara zarar vermeyen, yapılaÅŸma yoÄŸunluÄŸu yüksek bir bölgede yer alıyor. Bina içerisinde düÅŸük VOC (Uçucu Organik BileÅŸik) içerikli, saÄŸlıklı malzemeler tercih edildi. Ä°nÅŸaat sırasında çıkan atıkların yüzde 77’sinin geri dönüÅŸümü saÄŸlandı ve bu süreç için atık yönetim planı oluÅŸturuldu. Ayrıca bina yapımında yüzde 30 oranında geri dönüÅŸtürülmüÅŸ içeriÄŸe sahip malzemeler ile yerel malzemeler kullanıldı. Ek olarak, binanın iÅŸletme sürecinde de çıkan atıkların geri dönüÅŸüme gönderilmesi amacıyla geri dönüÅŸtürülebilir atıklar için atık kutuları yerleÅŸtirildi.

YEŞİL BÄ°NA: LEED Gold sertifikası için bir danışmandan yardım aldınız mı? Sertifika danışmanının bu süreçteki yönlendirmeleri nelerdi?

MURATCAN AKDOÄžAN: LEED süreci ERKE Sürdürülebilir Bina Tasarım ve Danışmanlık firması tarafından yönlendirildi. Süreç, tüm disiplinlerin ve LEED danışmanlarının biraraya gelerek projenin LEED sertifikası için hedeflenen puanı belirlemesiyle baÅŸlamıştı. Yapılan bu deÄŸerlendirme sonucunda tespit edilen hedef doÄŸrultusunda gerekliliklerin saÄŸlanması, baÅŸta su ve enerji tasarrufu için ERKE, proje ekibi ile birlikte çalışarak, projelerin (mimari, elektrik, mekanik, altyapı, peyzaj) geliÅŸtirilmesi konusunda çalışmalar yaptı.

Ayrıca inÅŸaat sürecinin LEED gerekliliklerine uygun olarak yönetilmesi, atık yönetimi, malzeme seçimlerinde katkı saÄŸladı. Sürecin sonunda, yapılan çalışmaların inceleme ve onayı için tüm kredilerinin USGBC (Amerikan YeÅŸil Binalar Konseyi)’ye sunumu ERKE tarafından yapıldı.


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü'ne BTM Optigreen ile Spesifik Çatı Çözümü

Yapı malzemeleri sektörünün öncü markalarından BTM; yapımı 2018 yılında tamamlanan Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü projesinde tercih edilen BTM Opti...
23 Kasım 2020

Kamudaki İlk Breeam Outstanding Sertifikalı Yeşil Bina: Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası

Doğa, insanın gösterdiği özene aynı itina ile cevap veren mükemmel bir organizmadır....
23 Kasım 2020

Yüksek Performanslı Bir Yeşil Bina: İzmir Ticaret Odası Yeni Hizmet Binası

Yüksek performanslı yeşil binaların yaşam döngüsü, bina duvarlarını aşan, şehir planlamasını, toplumu ve saha planlamasını içeren genis kapsamlı, bina...
24 Ekim 2018

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.