8 Aralık 2021 | HABERLER | 1.163 kez okundu |
İklim krizi global bir sorun ve her yeri etkiliyor. Günümüzde enerji verimliliÄŸi ve yeÅŸil çevre en çok konuÅŸulan konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Glasgow’daki COP26 Zirvesi’nde bütün karar alıcılar ve liderler bu konuda yerel düÅŸünmenin önemine deÄŸinerek adımlar atılmasının altını çizdi. Birçok farklı sektörün kendi iç dinamikleri kapsamında ele aldığı bu konuyu, sürdürülebilir teknolojiler açısından pompa sektörünün lider firmalarından Duyar Pompa’nın Genel Müdürü Faik Öner YeÅŸil Bina dergimiz için deÄŸerlendirdi.
Gerek enerji kaynaklarının azalması, gerekse fosil esaslı enerji kaynaklarının kullanılması ve sonrası oluÅŸan gazların çevreyi olumsuz etkilemesi, enerjiyi daha az tüketen cihazların geliÅŸtirilmesi ihtiyacını doÄŸurmuÅŸtur diyen Faik Öner, “Sera gazı emisyonu, küresel ısınma ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi konuları özellikle 1990’lı yıllardan itibaren küresel bir gündem maddesi haline gelmiÅŸtir. Bu sorunlarla mücadele kapsamında bölgesel veya uluslararası düzeyde birçok çalışma yürütülmektedir. Son olarak 2015 yılında imzalanan Paris İklim AnlaÅŸması ile dünyadaki ülkelerin tamamına yakını, sera gazı emisyonlarının ve küresel ısınmanın azaltılması için birtakım taahhütlerde bulunmuÅŸtur. Bu sorunların çözümü için ÅŸimdiye kadar en somut adımları atan ve diÄŸer ülkeleri de bu konuda teÅŸvik eden Avrupa BirliÄŸi (AB), Kasım 2019’da yayınladığı Avrupa YeÅŸil Mutabakatı (European Green Deal) bildirisi de bu kararlılığın ve hassasiyetin bir sonucu olmuÅŸtur. Bu mutabakat, sadece AB üye ülkeleri için deÄŸil, AB ile siyasal, ekonomik ve coÄŸrafi açıdan iliÅŸkisi bulunan tüm ülkeler açısından büyük bir önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra AB ile doÄŸrudan veya dolaylı olarak baÄŸlantı içerisinde olan kamu ve özel sektör kuruluÅŸları ve uluslararası kuruluÅŸlar da yayınlanan mutabakatın kapsamı alanına girmektedir. Mutabakatın odak noktası daha temiz ve sürdürülebilir bir dünya oluÅŸturmaktır. Bizlerde Duyar Pompa olarak yenilebilir enerji odağında geliÅŸtirmekte olduÄŸumuz ürün çeÅŸitliliÄŸimizde, tüm yaÅŸam döngüleri boyunca çevre dostu ürünlere öncelik veriyoruz. Bu kapsamda ürettiÄŸimiz pompalarda frekans konvertörü kullanımı da enerji verimliliÄŸine önemli katkı saÄŸlamaktadır. Çünkü pompalar ihtiyaç duyulan maksimum yüke yani ihtiyaca göre seçilmekte, ancak ömürlerinin çok büyük bölümünü kısmi yüklerde yani çok daha düÅŸük ihtiyaçları karşılayarak geçirmektedirler. Buna en tipik örnek olarak ısıtma sisteminde kullanılan OPUS sirkülasyon pompalarını verebiliriz. Frekans konvertörlü sirkülasyon pompaları, ısıtma periyodunun %98’ine karşılık gelen kısmı yük ihtiyaçlarında frekansı düÅŸürerek, pompanın gerçekte ihtiyaç duyulan deÄŸere daha yakın bir noktada çalışmasına olanak tanırlar ve önemli bir enerji tasarrufu saÄŸlarlar. Enerji verimliliÄŸini etkileyen bir diÄŸer konu ise, pompaların seçimine iliÅŸkindir. EÄŸer pompa yanlış noktada seçilmiÅŸ ise motor ve hidrolik verimliliÄŸinin yüksek olmasının avantajları neredeyse ortadan kalkıyor. Pompa eÄŸrisi üzerinde belirtilen en yüksek hidrolik verim noktasının ±%20 aralığındaki bölgede seçilmesi gerekiyor. EÄŸer bu bölgede seçilmezse yaÅŸanabilecek olumsuzlukların önüne geçilemeyebilir.” ifadelerini kullandı.
Bir pompayı tercih ederken, verimliliÄŸini etkileyen faktörlerin bilinmesi, pompanın tasarruflu çalışmasının yanında uzun ömürlü ve sessiz çalışmasını da saÄŸlayacaktır diyerek sözlerine devam eden Duyar Pompa Genel Müdürü Faik Öner, “Sonuç olarak enerji tasarruflu yeni nesil ürünlerin kullanımı, hem ödediÄŸimiz bedel anlamında bireysel hem de ülkenin geleceÄŸi açısından da toplumsal faydalar saÄŸlayacaktır. Bu tür yaklaşımlar bizlerin daha yaÅŸanabilir, daha yeÅŸil bir dünyayla buluÅŸmamızı hızlandıracaktır. Üretim, yeÅŸil dönüÅŸümü esas alarak ÅŸekilleniyor ve ticari hayata yön verir duruma geliyor. Bizlerde Duyar Pompa olarak yeÅŸil yatırımlara teÅŸvik eden, küresel deÄŸer zincirlerinin gölgesinde çalışmalarımıza yön veriyoruz. Temiz enerji yaklaşımının dışına çıkmadan daha sürdürülebilir ve çevreye saygılı üretim döngüleri saÄŸlamanın yollarını ortaya koyan sürdürülebilir endüstri için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.
R E K L A M