LEED Platinum Sertifikalı Afyon Çimento İdari Binası
Duygu Erten / LEED AP BD+C / TURKECO Ä°nÅŸaat Ä°lerici bir bakış açısıyla tasarlanan ve geçtiÄŸimiz günlerde LEED Platinum sertifikası alan Afyon Çimento’nun yeni idari binasında birçok YeÅŸil Bina stratejisi uygulandı. Türk sanayisinin önde gelen kuruluÅŸları arasında yer alan Çimsa’nın iÅŸtirakları arasında yer alan Afyon Çimento’nun yeni idari binası ilerici bir bakış açısıyla YeÅŸil Bina olarak tasarlandı. 2017 yılında tamamlanan bina, Turkeco’nun danışmanlığı ile en yüksek seviye olan LEED Platinum sertifikası almaya hak kazandı. Entegre tasarım anlayışıyla ilerleyen projede birçok YeÅŸil Bina stratejisi uygulandı. Afyon Çimento Ä°dari Binası’nda önce likli olarak yüksek enerji performansı saÄŸlanması ve karbon salımının azaltılması hedeflendi. Bu doÄŸrultuda tasarım süreci esnasında enerji simülasyonu araçları kullanıldı; binanın mimari, mekanik ve elektrik projeleri en yüksek enerji verimliliÄŸini saÄŸlayacak ÅŸekilde tamamlandı. GüneÅŸ yönelimine uygun açıklık tasarımlarıyla yazın aşırı ısınma önlenirken, kışın güneÅŸ ısısından ve doÄŸal ışıktan faydalanılıyor. Isıtma ve soÄŸutma yüksek verimli ısı pompalarıyla saÄŸlanırken havalandırma ise ısı geri kazanımlı cihazlar ile yapılıyor. Aydınlatma ise tamamen LED ürünler ile otomatik kontrollü olarak tasarlandı.
90 Adet PV Panel Var Tasarıma güneÅŸ panelleri ile yenilenebilir enerji entegre edilerek fosil yakıtlardan enerji tüketimi azaltıldı. Bina çatısında her biri 260 W gücünde 90 adet fotovoltaik güneÅŸ paneli bulunuyor. Bu paneller binanın yıllık enerji ihtiyacının yüzde 25’ini karşılıyor. Ayrıca enerji verimli ısıtma soÄŸutma ve aydınlatma sistemleri ve mimari tasarımın katkısıyla binada yüzde 50’den fazla enerji verimliliÄŸi saÄŸlanıyor. Bu sayede LEED sertifikası enerji performansında örnek performans gösterilerek ilgili puanların tamamı kazanıldı. Enerji verimliliÄŸi dışında sürdürebilir arsa, su verimliliÄŸi, atık yönetimi ve iç hava kalitesi konularında da YeÅŸil Bina stratejileri uygulandı. Ä°ç ortam kalitesinin artırılması amacıyla doÄŸal ışık ile beraber bireysel termal kontrol olanağı saÄŸlandı. DüÅŸük VOC (Volatile Organic Compund-Uçucu Organik BileÅŸik) içeren boya, astar, yapıştırıcı gibi malzemeler seçildi. Bu sayede bina yaÅŸamı boyunca kapalı ortamda ortaya çıkan zehirli bileÅŸikler azaltıldı.
Yüzde Kırk Su VerimliliÄŸi YeÅŸil alan miktarı artırılarak iklime özgü ve az su tüketen bitkiler ile peyzaj yapıldı. Açık renk kaplamalar ile ısı adası etkisi azaltıldı. Kullanılan ahÅŸap FSC (Forest Stewardship Council) sertifikalı sürdürülebilir ormanlardan tedarik edildi. Ayrıca az su tüketen vitrifiye seçimleri ile su verimliliÄŸi saÄŸlandı. Bu sayede kampüste yüzde 40’a yakın su verimliliÄŸi elde edildi. Ä°nÅŸaat esnasında erozyon ve sedimantasyon kontrol planı uygulanarak inÅŸaat iÅŸlerinden dolayı oluÅŸan çevresel kirlilik önlendi. Sahadan dışarıya ÅŸantiye kirliliÄŸinin çıkması engellendi. Ayrıca ambalaj, metal, plastik, kağıt gibi inÅŸaat atıklar ayrıştırılarak geri dönüÅŸüm tesislerine iletildi. Kapalı ortamda çıkan zehirli maddeler engellenerek iÅŸçi saÄŸlığı korundu. Ä°lginizi çekebilir... Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü'ne BTM Optigreen ile Spesifik Çatı ÇözümüYapı malzemeleri sektörünün öncü markalarından BTM; yapımı 2018 yılında tamamlanan Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü projesinde tercih edilen BTM Opti... Kamudaki Ä°lk Breeam Outstanding Sertifikalı YeÅŸil Bina: Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi OdasıDoÄŸa, insanın gösterdiÄŸi özene aynı itina ile cevap veren mükemmel bir organizmadır.... Yüksek Performanslı Bir YeÅŸil Bina: Ä°zmir Ticaret Odası Yeni Hizmet BinasıYüksek performanslı yeÅŸil binaların yaÅŸam döngüsü, bina duvarlarını aÅŸan, ÅŸehir planlamasını, toplumu ve saha planlamasını içeren genis kapsamlı, bina... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.