28 Mayıs 2020 | HABERLER | 1.126 kez okundu |
Benzersiz mimarisi, güçlü alt yapısı, üstün teknolojisi ve sunduÄŸu üst düzey yolculuk deneyimi ile henüz ilk yılında küresel HUB olan İstanbul Havalimanı, baÅŸarılarına bir yenisini daha ekleyerek “LEED Altın” sertifikası almaya hak kazandı. Amerikan YeÅŸil Bina Konseyi, İstanbul Havalimanı terminalini dünyanın en büyük LEED sertifikalı binası olarak tescilledi.
Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde çalışmalarına yön veren İGA, İstanbul Havalimanı terminal binası için Amerikan YeÅŸil Bina Konseyi’ne yaptığı baÅŸvuru sonucunda, “LEED Altın” sertifikası almaya layık görüldü. Tasarım sürecinden inÅŸaat aÅŸamasına, inÅŸaat aÅŸamasından tam kapasite ile operasyona kadar geçen sürede, enerji verimliliÄŸi ve çevreci uygulamalarla adından sıkça söz ettiren İstanbul Havalimanı, dünyanın “en büyük LEED sertifikalı binası” olmaya hak kazanarak havacılık sektöründe bir ilki daha baÅŸardı.
İstanbul Havalimanı, zorlu LEED Sertifikasyon sisteminden baÅŸarıyla geçti…
LEED Sertifikasyon sistemi, tasarım sürecinden baÅŸlayarak binaların tamamlanmasına kadar devam eden uzun soluklu bir süreç olmak birlikte, birden çok disiplini ilgilendiren konuları kapsıyor. Sistem, binaları sürdürülebilir arazi, su verimliliÄŸi, enerji ve atmosfer, malzemeler ve kaynaklar, iç mekân yaÅŸam kalitesi, tasarımda inovasyon, yerel önem sırası gibi çeÅŸitli konu baÅŸlıklarında deÄŸerlendiriyor. Ön koÅŸulları saÄŸlayan binalar deÄŸerlendirmeler sonucunda aldıkları puanlara göre Sertifikalı, GümüÅŸ, Altın veya Platin düzeyinde tescilleniyor.
LEED baÅŸlıkları kapsamında toplu taşımanın ve alternatif ulaşım sistemlerinin özendirilmesi su tasarrufu ve suyun verimli kullanılması için birtakım metotların uygulanması, tasarımın ve sistem seçiminin enerji verimliliÄŸinin arttırılması yönünde yapılması gibi kriterler deÄŸerlendirmelerde ön planda tutuluyor. Bu baÅŸlıkların yanı sıra insan saÄŸlığına zararlı uçucu maddelerin, sigara dumanının engellenmesi ve iç ortamdan uzaklaÅŸtırılması, iç hava kalitesinin arttırılması ve kontrolü ile gün ışığından faydalanma gibi konular da deÄŸerlendirilerek puanlanıyor.
İstanbul Havalimanı su ve enerji verimliliÄŸinde önemli tasarruflar saÄŸlıyor…
Havacılıkta kalıplaÅŸmış ezberleri bozan ve dünyanın en iyileri arasında yer alan İstanbul Havalimanı, aynı zamanda çevreci uygulamaları ve sürdürülebilirlik konusundaki hassasiyetiyle de tüm dünyaya örnek oluyor. İstanbul Havalimanı’nda su verimliliÄŸi açısından az su tüketen verimli batarya ve rezervuarlar kullanılırken, rezervuarlarda gri suyun kullanılmasıyla bina su tüketiminde %50’nin üzerinde tasarruf hedefleniyor. Ayrıca havalimanındaki, peyzaj alanlarında az su tüketen yerel bitki seçimleri ve sulamada arıtılmış atık suyun kullanımıyla, su tüketiminde %100 tasarruf elde ediliyor.
İstanbul Havalimanı’nda enerji verimliliÄŸine sahip mekanik ekipmanların, verimli aydınlatma armatürlerinin kullanımı ve enerji verimliliÄŸi saÄŸlayan cephe tasarımı ile uluslararası standart kabul edilen ASHRAE’de tanımlanan baz binaya kıyasla %22’nin üzerinde enerji tasarrufu saÄŸlanıyor. Yanı sıra enerji verimliliÄŸinin takibi açısından önem arz eden ısıtma, soÄŸutma, havalandırma ve aydınlatma yükleri ayrı ayrı ölçülerek, enerji tüketimleri izleniyor.
Geri dönüÅŸümle ‘en uyumlu’ havalimanı…
Sıfır Atık misyonuyla çalışmalarını sürdüren İGA, İstanbul Havalimanı’nın inÅŸaat sürecinden baÅŸlayarak kullanılan malzeme ve kaynaklar bakımından geri dönüÅŸüm konusunda örnek bir tavır sergiliyor. Havalimanı inÅŸaatı sırasında çıkan atıkların büyük bir kısmı geri dönüÅŸüme ve geri kullanıma gönderilerek atık sahasına giden miktarlar %93 oranında azaltılıyor. Bu kapsamda, inÅŸaat sürecinde çıkan tüm evsel atıkların ve geri dönüÅŸtürülebilir atıkların düzenli olarak takip edilmesi saÄŸlanırken, Geri DönüÅŸtürülmüÅŸ İçerikli Malzeme ve Yerel Malzeme kullanımına özen gösteriliyor. İstanbul Havalimanı’nın tam kapasite faaliyete geçmesiyle birlikte, iÅŸletme sırasında da geri dönüÅŸtürülebilir atıklar tüm bloklarda ayrı ayrı toplanarak geri dönüÅŸüme kazandırılıyor.
İstanbul Havalimanı’nda yolcu konforu, sürdürülebilirlik kriterleri arasında yer alıyor…
İstanbul Havalimanı’nda, iç mekan hava kalitesi ve yolcu konforu mekanik havalandırma sistemi ASHRAE standardında belirlenen taze hava deÄŸerlerinin %30 üzerinde olacak ÅŸekilde tasarlanırken, tüm mahallerde ASHRAE standardına uygun iç mekan sıcaklık deÄŸerleri belirleniyor. Böylelikle yolcu konforu, en üst noktaya taşınırken, iç mekanlarda kullanılan yapı kimyasalları (boya, astar, yapıştırıcı, macun vb.) da uluslararası insan saÄŸlığı limitlerine uygun olanlarından tercih ediliyor.
“Havalimanları, bulundukları ÅŸehirlerin yansımasıdır…”
İstanbul Havalimanı’nın “LEED Altın” sertifikası almaya hak kazanması ile ilgili deÄŸerlendirmelerde bulunan Amerikan YeÅŸil Bina Konsey BaÅŸkanı Mahesh Ramanujam, binaların boyutlarının sürdürülebilirlik için engel olmadığını belirtirken, İstanbul Havalimanı terminal binasının mevcut büyüklüÄŸüyle LEED Gold sertifikasına layık görülmesine dikkat çekti. Ramanujam, “Havalimanları artık sadece ulaşımın merkezleri deÄŸiller; aynı zamanda insanların baÄŸlantı kurdukları ve ilham aldıkları, bulundukları ÅŸehirlerin yansıması olan yerlerdir. Türkiye'ye giriÅŸ noktası olarak İstanbul Havalimanı terminali, her yıl kapılarından geçen milyonlarca yolcunun ilk izlenimi de yansıtacak. Dünyadaki en büyük “LEED Altın” sertifikalı bina olarak İstanbul Havalimanı; bir projenin büyüklüÄŸü veya benzersiz hususları ne olursa olsun, doÄŸru ÅŸekilde tasarlandığında saÄŸlıklı, sürdürülebilir ve yüksek performanslı bir yer olabileceÄŸini kanıtlıyor.” ifadelerini kullandı.
İstanbul Havalimanı ilklerin havalimanı olmaya devam ediyor…
Amerikan YeÅŸil Bina Konseyi tarafından “LEED Altın” sertifikası ile tescillenen İstanbul Havalimanı hakkında deÄŸerlendirmelerde bulunan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu BaÅŸkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu; “Dünyanın Covid-19 salgını ile mücadele ettiÄŸi bu süreçte aldığımız bu güzel haber hepimizi sevindirdi. İstanbul Havalimanı’nda tasarım sürecinden inÅŸaat aÅŸamasına, inÅŸaat sürecinden de operasyon sürecine kadar tüm adımlarımızı sürdürülebilir kalkınma hedefleri doÄŸrultusunda atmaya özen gösterdik. Bu uygulama modeliyle, LEED Gold sertifikası almaya hak kazanarak, aynı zamanda dünyanın en büyük “LEED Altın” sertifikalı binası olduk. İGA olarak, sürdürülebilirlik ilkeleri doÄŸrultusunda hareket etmeyi kurum kültürümüzün en deÄŸerli parçası olarak görüyoruz. Bu düÅŸünceden yola çıkarak “Sıfır Atık” yaklaşımını kritik baÅŸarı faktörü olarak belirledik ve İstanbul Havalimanı’nda yürütülen tüm çalışmaları sürdürülebilirlik temelinde ele aldık. Bu yaklaşımımız sayesinde LEED Gold sertifikası almaya hak kazandık ve bir ilke daha imza attık. İGA olarak bu ödülle, Türk havacılık sektörüne yeni bir baÅŸarı daha kazandırdık. Her zaman söylediÄŸimiz gibi; İstanbul Havalimanı her zaman ilklerin ve enlerin havalimanı olmuÅŸ, böyle olmayı da sürdürecektir. Bizlerin, dünyanın, geleceÄŸin, çevrenin kendine yetebilir bir devamlılık saÄŸlaması için sürdürülebilirlik konusunu öncelikli hale getirmekten dolayı son derece gururluyuz. Bu gururun “LEED Altın” sertifikası ile taçlandırılması doÄŸru yolda olduÄŸumuzun en büyük kanıtıdır. YaÅŸadığımız dünyaya duyduÄŸumuz saygı ve en önemlisi sürdürülebilirlik anlayışı ile gelecek nesillere yaÅŸanabilir bir dünya bırakmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceÄŸiz” açıklaması yaptı.
R E K L A M