E-Dergi Oku 
E-Bültene Abone Olun
 
ALTENSİS
VIESSMANN
DOĞAL ENERJİ

Ekolojik Özellikleriyle Dikkat Çeken Sivas Stadyumu

Ekolojik Özellikleriyle Dikkat Çeken Sivas Stadyumu

8 Mart 2017 Çarşamba / 10:56 | PROJE
41. Sayı (Ocak-Şubat 2017)

Sivas Stadyumu, enerji verimliliği yüksek pasif iklimlendirme önlemleri, aktif enerji üretim sistemleri, yağmur suyu hasadı ve gri su döngüsü gözönünde bulundurularak ekolojik tasarım kriterlerine göre tasarlanmış.

Sivas Stadyumu’nun tasarım kararlarında, Sivas’ın soğuk-kuru iklim bölgesinde yer alması, kış aylarını ise yoğun kar yapısı altında sert kuzey rüzgarları ile geçiriyor olması ön plana çıkmış. Buna göre stadyum, enerji verimliliği yüksek pasif iklimlendirme önlemleri, aktif enerji üretim sistemleri, yağmur suyu hasadı ve gri su döngüsü gözönünde bulundurularak, ekolojik tasarım kriterlerine göre tasarlanmış.
 Sivas Stadyumu’nun soğuk iklim bölgesinde olmasından dolayı bina kabuğunun kompakt ve içe dönük olarak tasarlanması, soğuk rüzgârlara karşı kuzeyde tampon bölge oluşturulması, iklimlendirme maliyetlerinin azaltılması yönünden oldukça avantajlı bir durum oluşturmuş.

Çift cidar cephe
Sivas Stadyumu’nda kuzey cephe çift cidarlı tasarlanmış ve iç kabukta hava ile ısı yalıtımı sağlayacak bir alan yaratılmış. Kuzeydeki alan, güney cepheye doğru yaptığı sarmal hareket ile doğal hava akışlarına izin verecek şekilde organize edilmiş. Buna göre bu çift cidarlı sistem, kuzey rüzgarlarına kalkan oluştururken, güneyden gelen sıcak hava akımlarının stadyum içine alınmasına da izin veriyor. Bu yaklaşım ile bina ısıtma ve havalandırma eylemleri için harcanan enerji miktarının önemli ölçüde azaltılması amaçlanmış. Ayrıca güney cephede oluşturulan ve rüzgar akımlarına izin veren yarık, “S” biçiminde oluşturularak yüzey alanı artırılmış ve bu sayede rüzgardan daha efektif yararlanılması amaçlanmış.
Yaz aylarında ise kuzey cephedeki rezerv kapaklar açılıyor ve cidarlar arası hava transferine izin veriliyor. Kuzey cephenin doğrudan güneş ışınımına maruz kalmaması, bu cephenin diğer cephelerden daha soğuk olmasına ve bu sayede cidarlar arasında alçak basınç noktalarına sebep oluyor. Böylelikle cidarda sürekli ve stabil bir hava akışına neden olarak yazın bina soğutma eylemleri için harcanan enerji de en aza indiriliyor.
Soğuk iklim bölgelerinde, doğu ve batı cepheleri, güney ve kuzey cephelere göre 3 kat daha fazla ısıtıcı güneş radyasyonuna maruz kalıyor. Bu veri doğrultusunda Sivas Arena’da doğu ve batı cephelerde pencere boşlukları oluşturulmuş ve ısıtıcı etkisi olan güneş ısınımlarının içeri alınmasına izin verilmiş. Bu yaklaşım, bina ısıtma eylemlerini önemli ölçüde azaltıyor.
Arena’nın çatısında oluşturulan yağmur suyu kanalı, yağan yağmur ve kar suyunun hasadında kullanılıyor. Toplanan su, rezerv alanda biriktirilerek çevre sulamasında ve WC sifonlarında kullanılıyor. Bu yaklaşım bina su tüketim miktarını önemli ölçüde azaltıyor.



Kendi enerjisini üretiyor
Sivas Arena’da güneş panelleri, güneş ışınlarını dik alacak şekilde güney cephede konumlandırılmış. Yaz aylarında 10 saatlik gün ısınımı ve metrekare başına 150 W’lık enerji üreten standart bir güneş paneli ile günde 798.000 W’lık enerji üretilecek. Bir evin günde 5000 W enerji tükettiği kabul edildiğinde, stadyumda üretilen enerji 160 evin harcadığı enerjiye karşılık geliyor. Bu bağlamda bina kendi enerjisini üreterek enerji maliyetlerini de minimuma indirecek. 

Mimari Tasarım: BKA-Bahadır Kul Architects
Uygulama Süreci: 2014-2016
Kapasite: 25 bin kişi
Toplam İnşaat Alanı: 58.700 m2
Toplam Proje Alanı: 131.000 m2
İşveren: Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
Yüklenici: Can İnş. ve Tic. A.Ş. ile Kahraman İnş. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı
Mekanik: Esra Mühendislik
Çelik Konstrüksiyon: Özbakan Makina
Aydınlatma: Philips
Cephe Kaplaması: Trimo (modüler sistem) ve Aluform
Cephe Uygulama Firması: ESKA Metal
Doğramalar: Başaran Group
Camlar: Tentesol (Trakya Cam)
Fotoğraf:  KET Kolektif


Sivasspor'un Yeni Stadında ALUFORM Taşyünü Cephelerimiz Tercih Edildi


Galip Canoğlu
Aluform Pekintaş Şatış ve Pazarlama Müdürü



Sivasspor’un yeni yuvası olarak inşaa edilen 4 Eylül Stadyumu’nun cephe kaplamalarında özel geçme sistemli Taşyünü cephe panellerimiz tercih edildi.

25 bin seyirci kapasiteli stadyum ilk “ekolojik stat” olarak inşa edildi. Sivas’ın ağır kış şartları ve yoğun kar yağışı dikkate alınarak tasarlanan stadyumda aynı zamanda aktif enerji üretim sistemleri de bulunuyor. Enerjisinin büyük bölümünü kendisi üreten statta, yaz aylarında 10 saatlik gün ısınımı ve metrekare başına 150 W’lık enerji üreten standart bir güneş paneli ile günde 798 bin W’lık enerji üretiliyor. Kendi enerjisini üreterek, enerji maliyetlerini minimuma indiren statta, yağmur suyu da depolanarak sulama amaçlı  kullanılabiliyor.

Bu bağlamda ciddi enerji tasarrufu sağlayan Sivas Stadı’nda kuzey cephe çift duvarlı olarak inşa edildi. İç cephede hava ile ısı yalıtımı sağlayacak alan oluşturuldu. Kuzeydeki alan, güney cepheye doğru yaptığı sarmal hareket ile doğal hava akışlarına izin verecek şekilde tasarlandı. Sistem, kuzey rüzgarlarına kalkan oluştururken, güneyden gelen sıcak hava akımlarının stadyum içine alınmasını sağlıyor. Böylelikle bina ısıtma ve havalandırması için harcanan enerji miktarına önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Statta güney cephede oluşturulan ve rüzgar akımlarına izin veren yarık “S” biçiminde oluşturularak yüzey alanı arttırıldı. Bu sayede rüzgardan daha fazla yararlanılması amaçlandı.

Stadyum, yaz aylarında ise kuzey cephedeki rezerv kapaklar açılıp duvarlar arası hava transferine izin verilebilecek şekilde tasarlandı. Kuzey cephenin doğrudan güneş ısınımına maruz kalmaması bu cepheyi diğerlerinden soğuk tutuyor, böylelikle duvarlar arasında alçak basınç noktası oluşturuluyor. Bu durum duvarlar sürekli ve stabil bir hava akışına neden olarak yazın bina soğutma eylemleri için harcanan enerjiyi en aza indiriyor. Soğuk iklim bölgesinde, doğu ve batı cepheleri, güney ve kuzey cepheye göre üç kat daha fazla ısıtacak güneş radyosyonuna maruz kalıyor. Bu nedenle Sivas Stadı’nda doğu ve batı cephelerde pencere boşlukları oluşturuldu ve ısıtıcı etkisi olan güneş ısınımlarının içeri alınmasına izin verilecek şekilde planlandı. Bu yaklaşım, bina ısıtma eylemlerini önemli ölçüde azaltmasının beklendiği ifade ediliyor. Stadın çatısında oluşturulan yağmur suyu kanalı, yağan yağmur ve kar suyunun toplanmasını da sağlıyor. Toplanan su, oluşturulacak rezerv alanda biriktirilerek çevre sulamasında ve rezervuarlarda kullanılabilecek. Bu sayede su tüketim miktarının önemli ölçüde azaltılması planlandı.

Stadyumun temeli, 25 Mayıs 2013 tarihinde Spor ve Gençlik Bakanı Suat Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Sivasspor Kulüp Başkanı Mecnun Otyakmaz’ın katılımıyla atılmıştı. 


 

İlginizi çekebilir...

Çanakkale'nin 'Yeşil' Belediye Binasının İnşaatı Devam Ediyor

Türkiye'nin yarışma yoluyla seçilmiş ilk yeşil yerel yönetim binası Çanakkale'de yükseliyor....
4 Temmuz 2018 Çarşamba / 21:36

Tümüyle Sürdürülebilir Bir Endüstri Yapısı: Balıkesir Organik Gıda Fabrikası

Iglo Architects imzası taşıyan, yaklaşık 120 bin m² inşaat alanına sahip Balıkesir Organik Gıda Fabrikası, tümüyle sürdürülebilir bir endüstri yapısı ...
30 Aralık 2017 Cumartesi / 16:41

LEED Platinum Adayı EWE & Bursagaz Merkez Ofisi

Tago Architects tarafından tasarlanan EWE & Bursagaz Merkez Ofisi, yenilenebilir enerji sistemlerini mimari tasarımla bütünleştirerek doğa dostu ve çe...
20 Ekim 2016 Perşembe / 17:29