
2019 Eylül ayında Fas’ın Ben Guerir şehrinde gerçekleşecek olan Solar Decathlon Afrika yarışmasında, Türkiye’yi Team Bosphorus takımı "ReYard Evi" projesini 21 Ağustos tarihinde inşaa etmeye başladı.
ÇEDBİK, Solar Decathlon Afrika yarışmasında, Türkiye’yi Team Bosphorus takımının destekçisi oldu. 'ReYard Evi' projesi BEST Konut Sertifikası kriterlerine göre değerlendirilecek. ÇEDBİK, 'ReYard Projesi' gerekli koşulları sağladığı takdirde projenin sertifikalandırılması sözü verdi.
Türkiye’yi temsil edecek tek takım olan Team Bosphorus, Fas’ın, Mardin, Antakya ve Şanlıurfa illerinin konut tipolojisine ait yerel malzemelerden biri olan toprağı bugünün yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla bir araya getirerek, özelde Fas’a, genelde ise Afrika kıtasına yeni, yerel, ekonomik, ekolojik ve sürdürülebilir bir konut projesi önermeyi hedefliyor. Prof. Dr. Ruhi Kafesçioğlu’nun geliştirdiği Alker yönteminden yola çıkan ve Türkiye’nin önde gelen yapı malzeme firmalarından Fibrobeton’un fabrikasında üretilen toprak bazlı panellerin, Team Bosphorus’a inovasyon ve sürdürülebilirlik kategorisinde puan kazandırması bekleniyor.
Reyard Evi’nin mikro yosunların kullanıldığı biyolojik atık arıtma sistemleriyle kendi atığını arıtacak, bu atığını peyzajında kullanılmak üzere gübreye dönüştürecektir. ReYard Evi bir orman gibi havadan CO2 alıp O2 üretme kabiliyetinde olan yosun havuzuyla atık suyun sulama suyu olarak yeniden kullanımını sağlamayı, projenin karbon ve su ayak izini en aza indirmeyi hedefliyor. Bunların yanı sıra fotovoltaik ve güneş panelleri, havadan suya ısı pompası, doğal havalandırma ve faz değiştiren malzemeler gibi günümüzün en yeni teknolojilerinin kullanımıyla enerji verimliliğinin en yüksek seviyeye çıkarılması bekleniyor.
20 takım projelerini Fas Kralı VI. Muhammed’in himayesinde inşa edilen Green Energy Park’ta 20 takım projeleri ile yarışmaktadır. Projeler, enerji tüketimi ve sürdürülebilirlik konularında toplumda sosyal bilinç oluşturmayı, yarışma süreci içerisinde üretilen inovatif malzemelerle teknoloji ve endüstriye, öğrencilerin katılımıyla ise meslek eğitimine, bilime ve akademiye katkı sağlamayı amaçlıyor.
40 gün sürecek olan yarışmada projeler, inovasyon, mimarlık, market potansiyeli, konfor ve sağlık, enerji dengesi, sürdürülebilirlik, mühendislik, ev yaşamı, ev aletleri, iletişim ve sosyal farkındalık alanlarındaki 10 ayrı kategoride değerlendirilecek. İnşa edildikten sonra, içinde yaşamak suretiyle test edilecek ve 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmeler sonucunda her kategoride en yüksek puanı alan ekip, bu kategoride ödül kazanmış olacak.