
Türkçimento Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Fatih Yücelik, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında yaptığı açıklamada, “Asıl hedefi düÅŸük karbonlu üretim saÄŸlamak olan sektörün, yeÅŸil mutabakata uyum, alternatif yakıt ve hammadde kullanımı, enerji verimliliÄŸi ve dijitalleÅŸme konularında da titizlikle çalıştığını vurguladı.
Çimento sektörünün çatı kuruluÅŸu Türkçimento Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Fatih Yücelik’in, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yaptığı deÄŸerlendirmede, YeÅŸil Çimento’nun yaygınlaÅŸtırılmasına iliÅŸkin Çevre, Åžehircilik ve İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığınca yayımlanan tebliÄŸin geçtiÄŸimiz Mart ayında yürürlüÄŸe girmesinin sektör adına çok önemli bir adım olduÄŸunu belirtti. Yücelik, “Bu tebliÄŸ sayesinde önümüzdeki 10 yılda; sektörde 11 milyon ton karbon salınımı azaltılabilecek. Bu sayede 1,3 milyon ton petrokok ve kömür ithalatının önüne geçilebilecek. Böylelikle, 500 milyon aÄŸaca eÅŸ deÄŸer çevresel fayda saÄŸlanabilecek potansiyele sahip olacağız” deÄŸerlendirmesini yaptı.
Türk çimento sektörünün her zaman uluslararası standartlara uygun ve her daim denetlenebilir çimento üretimini birinci öncelik olarak gördüÄŸünü vurgulayan Fatih Yücelik, Avrupa’nın lideri, Dünya’nın beÅŸinci büyük üreticisi olan sektörün, aynı zamanda çimento ve klinker toplamında Dünyada ikinci büyük ihracatçı konumunda yer aldığını hatırlattı. 120 milyon tona eÅŸdeÄŸer çimento üretim kapasitesine sahip olan Türk çimento sektörü, Türkiye geneline yayılan 56 entegre ve 21 öÄŸütme olmak üzere toplam 77 fabrikada üretim yapıyor.
YeÅŸil çimentoların önünün açılması büyük bir avantaj oldu
Türkçimento BaÅŸkanı Fatih Yücelik, “AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın sektörümüze getireceÄŸi yükümlülükler de düÅŸünüldüÄŸünde, çimento üretiminde saÄŸladığı ekonomik avantaj ve çevresel etkileri azaltması sayesinde, yeÅŸil çimentoların önünün açılmasını ülkemiz açısından büyük bir avantaj olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönem sektörün dekarbonizasyon/düÅŸük karbonlu üretim için belirtilen kazanımları saÄŸlayabilmesi için sektörün alternatif hammadde ve alternatif yakıta eriÅŸimine yönelik düzenlemelerin zorunluluÄŸu unutulmadan, kamu, akademi, sivil toplum örgütleri ve sektördeki bütün paydaÅŸların iÅŸ birliÄŸi daha da önem kazanıyor” dedi.
Asıl hedefi düÅŸük karbonlu üretim saÄŸlamak olan sektörün, yeÅŸil mutabakata uyum, alternatif yakıt ve hammadde kullanımı, enerji verimliliÄŸi ve dijitalleÅŸme konularında da titizlikle çalıştığını söyleyen Yücelik, ÅŸu görüÅŸleri dile getirdi:
“DüÅŸük karbonlu üretim yol haritamızda da belirttiÄŸimiz gibi, bu yolda alternatif yakıt ve hammadde kullanımı, üretimde klinker kullanım oranını azaltma, enerji verimliliÄŸi ve teknolojik yatırımlar bizim sektör olarak en kritik konularımız. Hesaplarımıza göre 2023 yılında 1,8 milyon ton atık kullanarak enerji ihtiyacımızın yaklaşık %12’sini alternatif yakıttan elde ettik. Ayrıca yine 2023 yılında 6,2 milyon ton alternatif hammadde kullandık. Karbon emisyonu azaltımı için alternatif yakıt ve hammadde kullanımı kadar enerji verimliliÄŸi odaklı üretim yapmak da önemli. Enerji verimliliÄŸini saÄŸlamak üzere; üretim esnasında bacadan atılan gazın geri kazanımı yoluyla ‘atık ısı gerikazanım’ tesisleri kuruyoruz. Güncel rakamlarla, öz sermayelerle 17 fabrikada kurulu 26 hatta toplam 154,5 megawatt gücünde enerji üretiliyor. Bu rakam, yaklaşık 618 bin hanenin günlük elektrik tüketimine karşılık geliyor. Yani, yaklaşık 2,5 milyon kiÅŸinin elektrik tüketimine eÅŸdeÄŸer bir miktardan bahsediyoruz. Enerjinin çimento üretim maliyetindeki oranının %80 seviyesinde olduÄŸu göz önüne alındığında atık ısı geri kazanımı yoluyla ürettiÄŸimiz enerjinin hem çevresel hem de ekonomik getirisini görebiliriz.”
Ülkemizin 2053 net sıfır hedefiyle Türk çimento sektörünün “Türkiye’nin YeÅŸil Kalkınma Devrimi”ni desteklediÄŸini belirten Yücelik, “Özellikle ikiz dönüÅŸüme sektör olarak adaptasyon sürecindeyiz. YeÅŸil ve dijitalin iç içe olduÄŸu bir döneme geçiÅŸ yapmış bulunuyoruz. Bu geçiÅŸte de bir diÄŸer önemli unsur toplumsal dönüÅŸümdür. Dolayısıyla ikiz dönüÅŸüm sürecini üçüz dönüÅŸüm olarak revize ederek yol haritamızı bu çerçevede çiziyoruz” dedi.
R E K L A M