E.C.A.
İKLİMLENDİRME ZİRVESİ 2025

İSO, COP28'de 'Yeşil Dönüşüm ve KOBİ'ler' Konusunu Ele Aldı

İSO, COP28'de 'Yeşil Dönüşüm ve KOBİ'ler' Konusunu Ele Aldı

9 Aralık 2023 | HABERLER
731 kez okundu

İstanbul Sanayi Odası, Dubai’de gerçekleÅŸen BirleÅŸmiÅŸ Milletler İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi 28. Taraflar Konferansı’nda (COP28) düzenlenen panele ev sahipliÄŸi yaptı. Türkiye Pavilyonu’nda gerçekleÅŸen, “Sürdürülebilir Üretim Çağında YeÅŸil DönüÅŸüm ve KOBİ’ler” konulu panelin açılış konuÅŸmasını İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu BaÅŸkanı Sultan Tepe gerçekleÅŸtirdi. Panelin konuÅŸmacıları arasında OECD GiriÅŸimcilik, KOBİ’ler, Bölgeler ve Åžehirler Merkezi Direktörü Lamia Kamal-Chaoui, CDP Etki Sorumlu Yöneticisi Nicolette Bartlett, Ereks-Blue Matters Yönetim Kurulu Üyesi ve Rematters-Tekstil Geri DönüÅŸüm Çözümleri CEO’su Romain Narcy ve Episome Biotech Kurucusu ve CEO’su Dr. Murat Balaban yer aldı. Sultan Tepe, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin toplumları ve ekonomileri etkileyen en önemli küresel sorunlardan biri olduÄŸunu belirterek, “YeÅŸil dönüÅŸüme en büyük katkı KOBİ’lerden gelecek. Tüm sektörlerimizi yeÅŸil geçiÅŸin itici güçleri olarak görebileceÄŸimiz yeni teknolojilerle ve inovatif iÅŸ modelleriyle dönüÅŸtürmeliyiz.” dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO), 30 Kasım-12 Aralık 2023 tarihleri arasında BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde düzenlenen BirleÅŸmiÅŸ Milletler İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi 28. Taraflar Konferansı’na (COP28) katıldı. Türkiye Pavilyonu’nda düzenlenen “Sürdürülebilir Üretim Çağında YeÅŸil DönüÅŸüm ve KOBİ’ler” panelinin açılış konuÅŸmasını İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu BaÅŸkanı Sultan Tepe gerçekleÅŸtirdi. Sultan Tepe, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin toplumu ve ekonomileri etkileyen en önemli küresel sorunlardan biri olduÄŸunu belirterek, “İklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadelede öncelikli strateji, artan küresel ortalama sıcaklığın nedenlerinden olan sera gazı emisyonlarının azaltılması olmalıdır. Bunu baÅŸarmanın yolu da tüm sektörleri yeÅŸil geçiÅŸin itici güçleri olan yeni teknolojilerle ve inovatif iÅŸ modelleriyle dönüÅŸtürmeliyiz. YeÅŸil ekonomi deÄŸiÅŸimi, yalnızca iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin olumsuz etkilerini azaltmakla kalmayıp; yenilikçiliÄŸi, istihdam yaratmayı ve uzun vadeli ekonomik sürdürülebilirliÄŸi de teÅŸvik edecektir. YeÅŸil geçiÅŸin baÅŸarılı olabilmesi için bu sürecin kapsayıcı olması ve kimsenin dışarıda bırakılmaması önem taşıyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

YEŞİL DÖNÜÅžÜME EN BÜYÜK KATKI KOBİ’LERDEN GELECEK
Tepe, küresel ekonomide çoÄŸunluÄŸu oluÅŸturan KOBİ'lerin yeÅŸil dönüÅŸümde kilit bir rol oynayacağını vurgulayarak ÅŸunları ekledi: "Ancak KOBİ'ler sahip oldukları kilit role raÄŸmen çevresel sürdürülebilirliÄŸe katkılarını engelleyen birtakım zorluklarla karşı karşıyalar. Bu zorlukların başında finans, bilgi ve teknoloji engelleri karşımıza çıkıyor. YeÅŸil ekonomiye geçiÅŸte bu engellerin tespit edilmesi ve KOBİ'lerin çevre dostu giriÅŸimlerinin desteklenmesi büyük önem taşıyor. Bu perspektifle, İSO olarak 2021 yılında 'sürdürülebilir üretim' yaklaşımını benimseyerek 'İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi ve Sürdürülebilir Sanayi, 'Döngüsel Ekonomi', ‘Sanayinin Dayanıklılığı', 'İşin GeleceÄŸi', 'Güvenli Çalışma Ortamı' ve 'Sürdürülebilir Finans' olmak üzere 6 ana tema üzerinde çalışmalarımızı yoÄŸunlaÅŸtırdık. Bu kapsamda, 2021 yılında söz konusu alanlarda bilinçlendirme çalışmaları ve eÄŸitimler düzenledik. Ayrıca, paydaÅŸlarımızla iÅŸ birliÄŸini geliÅŸtirmek amacıyla İSO Sürdürülebilirlik Platformu'nu kurduk ve 10 farklı sektöre yönelik sürdürülebilir yol haritaları hazırladık.”
PAYDAÅžLARIMIZLA İŞ BİRLİĞİNİ SÜRDÜRMEYİ TAAHHÜT EDİYORUZ
“Kurumsal Karbon Ayak İzi Danışmanlığı ve Enerji VerimliliÄŸi Danışmanlığı ve Raporlama Hizmeti” projesi aracılığıyla sürdürülebilirlik alanındaki uygulamalara katkı sunmayı hedeflediklerini söyleyen Sultan Tepe, "Bu projenin yanı sıra YeÅŸil Gündem Sohbetleri, YeÅŸil Bülten ve YeÅŸil Blog gibi hizmetlerle endüstriyel farkındalığı artırmayı ve sürdürülebilir yaklaşımlarla deÄŸer yaratmayı amaçlıyoruz. Sosyal ve çevresel sorumluluÄŸumuz gereÄŸi, sürdürülebilirlik söz konusu olduÄŸunda ulusal ve uluslararası paydaÅŸlarımızla iÅŸ birliÄŸine devam edeceÄŸimizi taahhüt ediyoruz.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

KOBİ'LER SERA GAZI EMİSYONLARININ YÜZDE 40'INDAN SORUMLU
Panelin konuÅŸmacıları arasında yer alan isimler ise OECD GiriÅŸimcilik, KOBİ’ler, Bölgeler ve Åžehirler Merkezi Direktörü Lamia Kamal-Chaoui, CDP Etki Sorumlu Yönetici Nicolette Bartlett, Ereks-Blue Matters Yönetim Kurulu Üyesi ve Rematters-Tekstil Geri DönüÅŸüm Çözümleri CEO’su Romain Narcy ve Episome Biotech Kurucusu ve CEO’su Dr. Murat Balaban oldu. Lamia Kamal-Chaoui, KOBİ'lerin ticari sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 40'ını oluÅŸturduÄŸunu belirterek, “Emisyonları azaltmak için harekete geçme konusunda büyük firmaların gerisinde kalıyorlar. Bir taraftan da imalat sektörü de dahil olmak üzere bazı küçük firmalar ve start-up'lar, net sıfıra ulaÅŸmak için ihtiyaç duyduÄŸumuz ürünlere ve inovasyona öncülük ediyor. Buna raÄŸmen bugüne kadar oluÅŸturulan politikalar büyük firmalara odaklandı. Bunun deÄŸiÅŸmesi gerekiyor. KOBİ'lerin iÅŸine yarayacak düzenlemeler ve teÅŸvikler ile emisyonlarını azaltmak için doÄŸru tavsiyeye, becerilere ve finansmana eriÅŸmelerini saÄŸlayacak politikaları uygulamaya koymamız gerekiyor.” diye konuÅŸtu.

KÜRESEL ISINMANIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN YEŞİL DÖNÜÅžÜM ZORUNLULUK
“Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak istiyorsak yeÅŸil dönüÅŸüm bir zorunluluk.” diyen Nicolette Bartlett ise “Bu dönüÅŸümün saÄŸlanmasında ÅŸirketlere belirli görevler düÅŸüyor. Åžirketler çevresel risklerini ve çevreye etkilerini açıklamalı. İklim ve doÄŸa için bilime dayalı hedeflerini belirlemeli ve bunları baÅŸarmak için bir dönüÅŸüm planı oluÅŸturmalı. Ayrıca, hedefler doÄŸrultusunda ilerlemek ve verilen taahhütlerin sorumluluÄŸunu üstlenmek için geliÅŸmeleri açıklamaya devam etmeliler. Bu, büyük ÅŸirketler için yerleÅŸik bir uygulama olsa da firmaların yüzde 70-90'ını oluÅŸturan KOBİ'lerin de aynısını yapmalarını saÄŸlamalıyız. Karbon Saydamlık Projesi’nde (CDP) İklim Açıklaması Çerçevesi (Climate Disclosure Framework) aracılığıyla KOBİ'lerin çevresel etkilerini ölçmelerine ve buna göre hareket etmelerine yardımcı olmak için KOBİ'lerle birlikte çalışıyoruz. Böylece onların iklim taahhütleri vermelerine, ilerlemeyi takip edip raporlamalarına ve iklim liderliÄŸi sergilemelerine olanak saÄŸlıyoruz.” dedi.

YILDA 100 MİLYAR GİYSİNİN YÜZDE 1'İ BİLE GERİ DÖNÜÅžTÜRÜLEMİYOR
Romain Narcy ise “Toplumumuzdaki aşırı üretim ve tüketim sorunlarının farkındayız. Hazır giyim üreticisi olarak, doÄŸrusal iÅŸ modelinden çevreye karşı daha sorumlu olan döngüsel iÅŸ modeline nasıl geçebileceÄŸimiz üzerine düÅŸünüyoruz” diyerek, yılda 100 milyar giysiden ancak yüzde 1'inden azının kullanım ömrü sonunda tekstil olarak geri dönüÅŸtürüldüÄŸünü söyledi. Narcy, “Bu oranın önemli ölçüde artırılmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Tekstilin yüzde 100 deÄŸerlenmesine ulaÅŸmak için yolumuzun uzun olduÄŸunun farkındayız. Bu zorluÄŸun üstesinden gelmeye ve kendi payımıza düÅŸeni yapmaya hazırız. Ancak, bunu yalnız baÅŸaramayız. YeÅŸil dönüÅŸümün baÅŸarıya ulaÅŸması için iÅŸ birliklerini ve döngüsel deÄŸer zincirlerinin oluÅŸturulmasını gerekli görüyoruz.” bilgisini verdi.

YEŞİL DÖNÜÅžÜMÜN KATALİZÖR ELEMENTLERİ KOBİ’LERİN ELİNDE
“Günümüzde karbon emisyonlarının önemli bir kısmını üreten büyük sanayi firmaları olmakla birlikte, inovatif kapasite ve çeviklik gibi yeÅŸil dönüÅŸümün katalizör elementleri KOBİ’lerin elinde bulunuyor.” diyen Dr. Murat Balaban ise ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı: “Kirletici sektörlerin yeÅŸil dönüÅŸüm konusunda baÅŸarılı olmaları için inovatif KOBİ’lerle iÅŸ birliÄŸi yapmaları kaçınılmaz. Sadece bir sektörün, bir tip atığından üretilen yenilenebilir enerji ve çevreci gübre miktarı dikkat çekici seviyelerde. DiÄŸer sektörlerde de benzer çalışmaların yapılması yeÅŸil dönüÅŸümün istenilen hedefler doÄŸrultusunda gerçekleÅŸmesine büyük katkı saÄŸlayacak.”
İstanbul Sanayi Odası ve OECD panel sonrasında OECD’den gelen talep üzerine ikili bir iÅŸ görüÅŸmesi de gerçekleÅŸtirdi. İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu BaÅŸkanı Sultan Tepe ile OECD GiriÅŸimcilik, KOBİ’ler, Bölgeler ve Åžehirler Merkezi Direktörü Lamia Kamal-Chaoui’nin yer aldığı toplantıya Ticaret Bakanlığı Uluslararası AnlaÅŸmalar ve AB Genel MüdürlüÄŸü Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü de katıldı. KOBİ’lerin yeÅŸil dönüÅŸümdeki öneminin ele alındığı toplantıda bu süreçte KOBİ’leri desteklemek için OECD ve İSO arasındaki olası iÅŸ birlikleri üzerinde görüÅŸüldü.

 


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Sektöre Yön Verenler İklimlendirme Zirvesi'nde Buluşacak

İSKİD tarafından düzenlenecek olan İklimlendirme Zirvesi, 5 Mayıs'ta "İklim Değişiyor, Siz Değişime Hazır mısınız?" temasıyla Hilton Bos...
1 Mayıs 2025

Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, İnşaat Sektörünün Buluşma Noktası Oldu

Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul'a bu yıl 19 ülkeden 437 katılımcı ve 765 marka katıldı. 62 ülkeden 408 davetli satın almacıya dört gün boyunca ev ...
30 Nisan 2025

Kaskoda Yanlış Beyan Durumunda Karşılaşılabilecek 4 Sorun

Kasko sigortası, araç sahiplerinin kazalara, doğal afetlere ve diğer beklenmedik olaylara karşı korunmalarını sağlayan önemli bir güvencedir....
24 Nisan 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.